Ε.ΣΥ.Ν Βοιωτίας:Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά

kanavi-esin viotias

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (Ε.ΣΥ.Ν.)         Παράρτημα νομού Βοιωτίας

     Tο παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.) με κεντρικό σύνθημα «Η ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΓΗ. ΣΚΕΨΟΥ-ΟΝΕΙΡΕΨΟΥ-ΠΑΛΕΨΕ. ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ», καλεί τους νέους ανθρώπους να γυρίσουν την πλάτη τους στην προσπάθεια εκείνων που παρουσιάζονται ως “φίλοι της θεραπευτικής κάνναβης” και χρησιμοποιούν τους συλλόγους τους ως “Δούρειο Ίππο” για την αποποινικοποίηση της

“ψυχαγωγικής” κάνναβης. 

Η προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινωνίας που θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα ναρκωτικά μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Θέλουμε τα παιδιά μας μεγαλώνοντας να μάθουν να διεκδικούν τη ζωή που τους αξίζει και όχι να καταστέλλουν τη σκέψη τους και να ψάχνουν τη φυγή μέσα από ουσίες, όπως η κάνναβη.

Δυστυχώς και στην πόλη μας, ολοένα και συχνότερα γινόμαστε μάρτυρες προβολής της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και μάλιστα με την ανοχή –αν όχι την υποστήριξη- νυν και πρώην τοπικών παραγόντων που μάλλον πλησιάζοντας προς τις εκλογές δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα…

Το επιχείρημα της διευκόλυνσης των ασθενών για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, χρησιμοποιείται μόνο για να κεντρίσει την κοινωνική ευαισθησία και να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Εδώ και χρόνια άλλωστε, τα φαρμακευτικά σκευάσματα της κάνναβης διατίθενται δωρεάν μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία του ΕΟΦ. 

Αν ενδιαφέρονταν για τους ασθενείς θα έκαναν το ελάχιστο: θα όριζαν επακριβώς τα φαρμακευτικά προϊόντα, ουσίες, έκδοχα και τις προδιαγραφές τους, μέσα από κλινικές μελέτες και με τη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα.  

Με ένα  ιατρικοφανές περιτύλιγμα προσπαθούν να παρουσιάσουν την κάνναβη ως κάτι αθώο. Τους διαψεύδει η τραγική παγκόσμια κατάσταση που αναδεικνύεται στην  Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών:

• Η κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη ουσία παγκοσμίως. Το 25,8% των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΗΠΑ κάνει χρήση κάνναβης, το 1/4 των Ευρωπαίων έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά. 

• Από το 2004 έως το 2011 καταγράφηκε 62% αύξηση των επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης, ενώ καταγράφεται σαφής τάση ανόδου των αιτημάτων πρώτης εισαγωγής σε θεραπεία για χρήση κάνναβης. Τα επίπεδα της δραστικής ουσίας ΤHC αυξάνονται από 3,96% το 1995 σε 12% το 2013. 

• Η κάνναβη εκτρέπεται από προγράμματα «ιατρικής χρήσης» στην παράνομη αγορά. Στις ΗΠΑ, στις πολιτείες που επιτρέπεται η «ιατρική χρήση», το 1/3 των τελειόφοιτων Λυκείου έχουν κάνει χρήση κάνναβης, αναφέροντας ως πηγή προμήθειας την κάνναβη για ιατρικούς λόγους που είχε συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο. 

         Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δημιουργεί χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών ενώ τα Κέντρα Πρόληψης και τα θεραπευτικά προγράμματα υποστελεχώνονται και υποχρηματοδοτούνται. Με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνει τη χρήση, μειώνει το κίνητρο για θεραπεία και νομιμοποιεί στη συνείδηση της νέας γενιάς την ύπαρξη και χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Το πραγματικό σχέδιο κυβέρνησης, κομμάτων της αντιπολίτευσης, τοπικών παραγόντων, επιχειρηματικών ομίλων, επίδοξων «φίλων» είναι να κάνουν δουλειές…..με φούντες, καθώς ήδη και στη Βοιωτία μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εκτοξεύουν την κερδοφορία τους καλλιεργώντας κάνναβη,  στις πλάτες των νέων ανθρώπων και των ασθενών.

Το σύνθετο πολυπαραγοντικό πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης που οξύνεται λόγω των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, δεν λύνεται όσο δεν εφαρμόζεται αντιναρκωτική πολιτική με ενιαία φιλοσοφία στην πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη.

Ο λαός κι η νεολαία δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη διάδοση των ναρκωτικών και με κανένα μέτρο που αναπαράγει τη διάδοση του φαινομένου.

Δεκέμβρης 2018

Το Δ.Σ. του Ε.ΣΥ.Ν. Βοιωτίας

Σχετικά